7 ژوئن 2023 - در پژوهشی به رهبری محققان مرکز علوم بهداشتی دانشگاه تگزاس، پیری زودرس مغز در افراد مبتلا به دیابت نوع 1، بررسی شد.

در این مقاله  با عنوان "الگوهای آتروفی منطقه ای مغز و پیری مغز در بزرگسالان میانسال و مسن مبتلا به دیابت نوع 1" که در JAMA Network Open منتشر شده است، محققان ارتباط بین دیابت نوع 1 و شواهد رادیوگرافیک از تسریع پیری مغز را ارائه کردند.

در این مطالعه، 416 بزرگسال مبتلا به دیابت نوع 1 که در یک مطالعه مشاهده‌ای قبلی، به نام "اپیدمیولوژی مداخلات و عوارض دیابت(EDIC) " شرکت کرده بودند، به همراه 99 بزرگسال بدون دیابت با وضعیت جمعیت شناختی مشابه به عنوان گروه کنترل، مورد ارزیابی قرار گرفتند. میانگین سنی شرکت کنندگان EDIC مبتلا به دیابت نوع 1، 60 سال (74-44) و میانگین طول مدت ابتلای آنها به دیابت 37 سال (30-51) بود.

کارایی روانی حرکتی(Psychomotor) و ذهنی و نمرات حافظه ی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.

سن بالاتر مغز، همانطور که توسط تست های شناختی مشخص شد، با کارایی روانی-حرکتی و ذهنی کمتر در میان افراد مبتلا به دیابت نوع 1مرتبط بود، اما در بین گروه کنترل چنین ارتباطی مشاهده نشد. نتایج حاکی از تسریع پیری در افراد شرکت کننده در مطالعه ی EDIC، به میزان حدود شش سال بود.

اسکن های MRI و یک برنامه یادگیری ماشینی برای محاسبه سن مغز و تعیین کمیت بیماری آلزایمر مانند آتروفی، استفاده شد. آتروفی منطقه ای شبیه به به آنچه در بیماری آلزایمر رخ می دهد، بین گروه ها قابل مقایسه بود و به طور صریح با هیچ یک از گروه ها مرتبط نبود. آتروفی در سایر مناطق مغزی در افراد مبتلا به دیابت نوع 1، عمدتا در تالاموس دو طرفه و پوتامن مشاهده شد.

یافته‌های این مطالعه افزایش پیری مغز را در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بدون هیچ گونه علائم اولیه از تخریب عصبی مرتبط بابیماری آلزایمر، نشان می ‌دهد. این افزایش پیری مغز با کاهش عملکرد شناختی مرتبط بود، اما به گفته نویسندگان، الگوهای غیر طبیعی مشاهده شده در نمونه ها در حد متوسط بود.

منبع:

https://medicalxpress.com/news/2023-06-long-term-diabetes-brain-aging.html